Prenume: Madalina

Nume: Enache Data naşterii: 04.01. 1990

Locul naşterii: Buzau Studii: universitare de lunga durata (ultima scoala absolvita: Universitatea București, Master-Management Educational)

Meseria actuală: profesor invatamant primar

Câteva cuvinte despre tine, despre evoluţia de la stadiul de elev până la cea actuală, cu suişuri, coborâşuri şi satisfacţia reuşitei?

Mi-aduc aminte cum la 5 ani am învățat să scriu și să citesc singură pentru că mă saturasem să mă rog de părinți să îmi citească povesti sau subtitrarea la vreun film. În clasele primare m-am cam plictisit, dar mi s-a dat o “importanta funcție” de șef al clasei pe care am dus-o la îndeplinire exemplar. Nu am fost cel mai model elev, dar am fost intotdeauna o încăpățânată, o ambitioasă, o visătoare, dar destul de pragmatică și am crezut că pot schimba lumea. M-am potolit prin facultate când am fost nevoită să ma angajez din cauza situației financiare modeste, dar “liniștea” nu a durat prea mult, astfel încât am ajuns dintr-un elev rebel, “doamna” care modelează minti de pitici. Nu am avut niciodată noroc, pentru ca nu cred in așa ceva. Nu mi-a fost niciodată ușor, dar am știut că dacă îmi doresc un lucru suficient de mult trebuie să reușesc. Și ca să reușesc trebuie să muncesc.

Cum ai descrie motivaţia, în câteva cuvinte, în cazul tău?

Aș spune că sunt o fire pesimistă, puțin introvertită, iar motivația mea sunt chiar eu. Destul de realistă, îmi permit să visez și cred că pot ajunge acolo unde doresc dacă cred suficient de mult in mine. Pentru mine nu exista “nu pot” sau “ sunt femeie”. Ba pot orice pentru că vreau sa pot. Și îmi place să mă auto-provoc.

În ascensiunea ta, a fost suficientă educaţia primită pe băncile şcolii (indiferent că vorbim de şcoală primară sau facultate) sau diferenţa a făcut-o dorinţa personală constantă de a te perfecţiona pentru a reuşi?

Fără o anumită educație, susținere sau fără un model în viață, simpla dorința de perfecționare nu e suficientă. Am avut oameni pe care ii priveam din băncile școlii și care m-au făcut să imi doresc să ajung ca ei. Sau oameni care m-au rănit suficient de mult încât am zis că nu trebuie sa fiu niciodată așa și mi-am propus să fac tot posibilul să ii conving că se poate și altfel. De aceea, pot spune despre mine ca sunt un altfel de profesor, un profesor nonconformist, un profesor care respecta totusi niște reguli, pe care le impune, dar care, mai presus de orice, își dorește ca elevii să aibă o dezvoltare armonioasă, sa le fiu un exemplu de urmat in viață.

Care este persoana care te-a influenţat influenţat în ascensiunea ta şi cum a făcut-o?

As fi preferat să spun “persoane”, căci nu a fost numai una singură. Mă influentează toți cei care spun “ nu poți”- pentru că ei ma determina să arat ca sunt puternica și pot. Ma influentează toți cei care îmi spun “poți” pentru ca aceia sunt oamenii pe care ii port in suflet și care cred in mine.

Care a fost momentul în care ai realizat că eşti pe drumul tău, pe drumul cel bun?

Am știut că sunt pe drumul cel bun când am auzit “ Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru copilul meu!”. Sau “ Mulțumesc pentru ajutor”. Atunci am știut că am reușit. Fie să schimb ceva in bine, fie ca cineva sa fie fericit. Cât de mult contează să ai un plan, realizat din timp pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti? In fiecare început de an îmi fac o lista cu lucrurile pe care vreau și trebuie să le realizez: să încep niște cursuri/master/doctorat, să obțin o anumită avansare in profesie prin reușitele unor examene, să merg cu motocicleta, sa sar cu parasuta, să intru in politica și sa fac mai mult pentru oamenii din jurul meu etc Orice, numai să nu stau degeaba sau sa pierd timpul.

Care ar fi sfaturile pe care le-ai da noii generaţii?

Să aibă teluri in viață. Să știe că fiecare vârstă își are rolul ei, să nu grăbească lucrurile și sa muncească. Să înțeleagă că sărind peste anumite etape va fi foarte greu să recupereze și imposibil să mai dea timpul înapoi. Să știe că distracția poate fi combinata cu învățatul.

Ce aşteptări profesionale ai de la tine în următoarea perioadă?

Îmi doresc să termin un doctorat pe care îl voi începe cu siguranța in 2021.

Cariera influenţează viaţa de familie?

Nu. Dacă știi exact ce vrei și nu le amesteci, dacă muncești și pentru una și pentru cealaltă, totul va fi in armonie. Care este visul tău? Visul meu… Să fiu de folos celor din jurul meu, să pot face mai mult pentru copii, pentru oameni.

Cum te-ai descrie în trei cuvinte? ‘

Puternică, ambițioasă, luptătoare.

Indiferent dacă gândești că poți să faci un lucru sau gândești că nu poți să îl faci, ai dreptate.” – Henry Ford

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here