Prenume: Ion-Mircea
Nume: Onetz
Data nașterii: 18.11.1993

Spune-ne câteva cuvinte despre tine, despre evoluţia de la stadiul de elev/ student până la cea actuală, cu suişuri, coborâşuri şi satisfacţia reuşitei tale profesionale.
Începuturile și stadiul actual în care mă aflu sunt legate de orașul meu natal, Nehoiu. Am absolvit gimnaziul la Liceul Teoretic Nicolae Iorga ( fost GST Nehoiu), continuând liceul la Pătârlagele, la Liceul Teoretic Radu Vlădescu. Am absolvit studiile universitare la Brașov, fiind student la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere. După terminarea facultății, m-am întors la Nehoiu, unde am început să pun în practică cele învățate în facultate, continuând o afacere de familie în domeniul prelucrării lemnului, mai exact, firma este specializată pe producția de stupi și subansamble apicole.

Mi-am dorit încă de la început sa-mi conturez un drum, atât pe plan profesional cât și pe cel personal, în care motto-ul principal să fie: dezvoltare.

Am început prin a atrage fonduri pentru a dezvolta afacerea din punct de vedere al utilajelor și echipamentelor, accesând și implementând un proiect Start-up Nation. Ulterior, am dezvoltat și o nouă aripa de producție, cu ajutorul fondurilor primite și în acest moment, ne producem singur materia primă de care avem nevoie. Mă consider încă la început de drum și nu pot vorbi momentan de succes sau mari reușite, dar îmi doresc în permanență să îmbunătățesc și să aduc plus valoare fiecărei activități în care mă implic, și îmi doresc la la finalul acestui drum, să pot spune că am reușit.

Cum ai descrie motivaţia, în câteva cuvinte, în cazul tău?
Motivația aș putea-o descrie în diferite moduri. Pentru majoritatea dintre noi, motivația principală o reprezintă nevoia. Ești motivat să faci lucruri pentru că ai nevoie la rândul tău să-ți atingi niște țeluri. În cazul meu, motivația se leagă de un șir mai lung de factori: îmi doresc, pe cât posibil, să fiu cel mai bun în domeniul în care activez, și asta cred că se regăsește în subconștientul multor tineri din generația mea.
Am continuat o afacere de familie și este vorba de o dorință de a respecta munca și sârguința părinților mei, dar mai ales, de a-mi face în continuare familia mândră.

În ascensiunea ta, a fost suficientă educaţia primită pe băncile şcolii (indiferent că vorbim de şcoală primară sau facultate) sau diferenţa a făcut-o dorinţa personală constantă de a te perfecţiona pentru a reuşi?
Consider că fiecare etapă din acest drum inițiatic al fiecăruia dintre noi, are un rol esențial în a contura omul de mai târziu. Sunt foarte multe lucruri teoretice, a căror aplicabilitate în viața de zi cu zi sau afacere este minimă, dar pe băncile școlii, de cele mai multe ori, ți se relatează o serie de lucruri pe care tu ești dator ulterior, când te vei maturiza, să le cataloghezi în bune sau rele.

Consider că școala în general îți conturează principii, valori, dar ulterior depinde de fiecare individ în parte cum le va transforma în unelte pentru a atinge succesul.
În concluzie, de tine și de dorința ta personală depinde reușita, dar fără lucrurile acumulate în școală, ar fi aproape imposibil să o atingi.

Care este persoana care te-a influenţat cel mai mult în ascensiunea ta şi în ce mod a reușit să facă asta?
Tatăl meu a fost și va rămâne un reper pentru mine. A influențat foarte mult dezvoltarea mea și este omul care mi-a arătat mereu ambele fețe ale situațiilor, lucrurilor, oamenilor, iar ulterior m-a lăsat singur să decid. Datorită lui continui această afacere și îi sunt recunoscător pentru omul care sunt astăzi.

Care a fost momentul în care ai realizat că drumul pe care l-ai ales este drumul cel bun?
Este foarte greu să tragi concluzia asta la vârsta mea, am 27 ani și fără să vrei, ai momente când te gândești cum ar fi fost dacă.. Consider că merg pe un drum corect, am o afacere din care trăiesc, câțiva oameni care depind de mine și deciziile mele și foarte multe lucruri pe care am de gând să le fac în viitor.

Cât de mult contează să ai un plan, realizat din timp pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti?
Este esențial, pentru a ajunge într-un anumit punct, să-l definești încă de la început, pentru că altfel, riști să alergi în gol. Personal, îmi conturez obiective pe termen mediu și fac tot posibilul ca anul acesta să fiu cu un pas înainte față de precedentul. Este foarte important, de asemenea, să-ți cunoști mereu acțiunile, și, precum o țară trebuie să-și cunoască istoria pentru a nu repeta greșelile din trecut, așa și un tânăr trebuie mereu să-și cunoască și recunoască greșelile, pentru a le putea transforma ulterior în succes.

Care ar fi sfaturile pe care le-ai da noii generaţii?
Cel mai important sfat ar fi să investească în primul rând în ei. Să fie curioși, să fie informați, să citească și să pună întrebări, ca ulterior, să fie niște oameni pregătiți în orice domeniu ar activa.
Trăim niște vremuri în care oamenii sunt manipulați foarte ușor, din cauza faptului că nu sunt bine informați sau educați. O societate informată este una puternică și doar așa cred că ne vom dezvolta: cu tineri informați, educați și implicați.

Ce aşteptări profesionale ai de la tine în următoarea perioadă?
Îmi doresc să dezvolt afacerea și mai mult, să creez noi locuri de muncă, pentru că în orașul meu, lipsa locurilor de muncă reprezintă cea mai mare problema actuală și sincer mă îngrijorează plecare masivă a tinerilor către alte județe sau chiar alte țări.
De asemenea, sunt implicat și în viața politică a orașului meu și îmi doresc să evoluez cât mai mult, dar în mod natural, pentru că, eu cred că cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când nu ești de acord cu ceva, este să privești pasiv și ulterior să te lamentezi. Cred că de noi depinde cum o să arate societatea în care ne vom crește copiii, iar situația va fi direct proporțională cu implicarea generației mele.

Cariera influenţează viaţa de familie?
Sunt două lucruri care, din punctul meu de vedere, nu pot funcționa decât într-o armonie. Este necesar ca familia să-ți fie sprijin pentru a putea avea o carieră de succes.

Care este visul tău? Cum te-ai descrie în trei cuvinte?
Visul meu este să reușesc să fiu un exemplu pozitiv pentru oamenii din jurul meu. Visul meu este să fiu un om de succes și să am rezultate cât mai bune pe toate planurile, fără să fiu nevoit să fac ceva ce contravine principiilor.

Este dificil să mă descriu în 3 cuvinte, dar dacă trebuie, aș spune atât: Un tânăr ambițios!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here