Câteva cuvinte despre tine, despre evoluţia de la stadiul de elev până la cea actuală, cu suişuri, coborâşuri şi satisfacţia reuşitei?

În prezent lucrez în mediul privat, ocupând poziția de team ledear al Departamentului comercial și dezvoltarea afacerii, la cea mai mare companie din domeniul energetic din sud-estul Europei, OMV Petrom și sunt la al doilea mandat de consilier local municipal la Primăria Municipiului Buzău.
Provin dintr-o familie modestă, monoparentală, din care am învățat că doar prin muncă poți reuși. În clasele I – VIII am studiat la școala din cartierul în care locuiam, Școala Nr. 7. Nu am fost primul la învățătură, dar nici ultimul. Mă motivau mereu concursurile, spiritul meu competitiv nu a dispărut nici astăzi. În gimnaziu mi-am descoperit pasiunea pentru istorie și citeam mult pe lângă ce studiam la școală.

Bogdan Hudiţoiu, team leader & consilier local Primăria Mun. Buzău.

Cum munca era pentru mine șansa de a reuși, am urmat cursurile la un liceu cu profil tehnic, Colegiul Tehnic din Buzău. Pentru mine meseria era brățară de aur, așă ca mi-am dorit să învăț una, alegând specializarea de mecatronist. Mi-a plăcut ce am învățat în liceu, asta și datorită profesorilor dedicați activității lor. Odată cu această specializare a venit și pasiunea pentru mecanică și mașini, pasiune ce a rămas la fel de vie. La vârsta de 18 ani, imediat după ce am obținut permisul de conducere, împins de la spate de lipsuri materiale și de probleme financiare, am fost nevoit să îmi găsesc un loc de muncă, așa că am început să lucrez pentru o firmă care efectua transport de mărfuri în toată Europa. Mi-a trebuit mult curaj să mă avânt spre țări necunoscute. Câștigam bine, dar nu eram mulțumit de statutul de șofer. Simțeam că pot mai mult decât atât. După examenul de bacalaureat, m-am hotărât să îmi continui studiile. Bineînțeles că aveam mintea plină de întrebări: Ce facultate să aleg? Ce fac după? Cum o să mă întrețin? După lungi cercetări, analize și planuri, am ales SNSPA București (Școala Națională de Studii Politice și Administrative). Am dat examenul de admitere, l-am luat și așa am început viața de student în București. Am făcut și eu, și familia multe sacrificii să îmi termin studiile universitare: de la faptul că locuiam în chirie la periferia capitalei împreună cu încă șapte studenți, până la faptul că alergam la propriu toată ziua între job și cursuri. Eram agent de vânzări, mă deplasam doar pe jos. Nu aveam timp și nici resursele financiare pentru a mă relaxa și a mă distra. Cu toate acestea a fost o experiență plăcută, am realizat că îmi place să lucrez în echipă și să iau contact cu oamenii.
După finalizarea studiilor universitare am revenit la Buzău și m-am înscris într-un partid politic. Dacă mereu mi-am dorit mai mult de la mine, la fel mi-am dorit și pentru comunitatea din care fac parte. De aceea am ales să fiu implicat în problemele societății. În același timp am deschis și o mică afacere în domeniul auto. Tânăr și ambițios, muncitor, cu idei, m-am făcut remarcat în interiorul partidului și așa am fost propus pe un loc eligibil pentru funcția de consilier local. În 2013, deveneam cel mai tânăr consilier local și pășeam într-o lume complet nouă pentru mine. De folos și de ajutor mi-a fost tot ce am învățat în facultate, iar atunci am avut ocazia să pun în practică toate cunoștințele dobândite.
Afacerea nu a mers așa cum îmi doream, din indemnizația de consilier nu puteam trăi, așa că m-am angajat la Urbis Serv Buzău.
În anul 2016 am fost reales consilier municipal. La locul de muncă simțeam că mă plafonez, că nu mai aveam ocazia să mă dezvolt, așa că am hotărât că este timpul pentru o schimbare, pentru noi provocări. În anul 2017 am depus CV-uri, am participat la interviuri și am fost angajat la OMV Petrom. Am început ca junior, dar într-un timp relativ scurt am fost avansat și am ajuns să coordonez un departament.
M-am bucurat de fiecare reușită a mea, mică sau mare. Coborâșurile nu le-am privit ca pe un eșec. M-au determinat și m-au învățat ca în viitor, să muncesc și mai mult, să fiu și mai ambițios. Analizând evoluția mea, la vârsta de 30 de ani pot spune că sunt un om împlinit, mulțumit și fericit. După cum spune o vorbă, mi-am depășit condiția și nu mă voi opri niciodată din a vrea mai mult de la mine.

Cum ai descrie motivaţia, în câteva cuvinte, în cazul tău?

Motivația, în cazul meu, a fost dorința personală de a reuși. Cum am spus și mai sus, provin dintr-o familie modestă. Am avut destule neajunsuri de-a lungul timpului. Am fost motivat de ambiția de a-mi depăși condiția. De a ieși din tipar. Nu mi-am pus bariere. Nu am zis niciodată că ceva este irealizabil sau imposibil. Poți ajunge să ai ce îți dorești atunci când muncești, esti dedicat și dai dovadă de seriozitate. Sunt motivat de provocări, de a arată ca mă pot descurca în orice situație.

În ascensiunea ta, a fost suficientă educaţia primită pe băncile şcolii (indiferent că vorbim de şcoală primară sau facultate) sau diferenţa a făcut-o dorinţa personală constantă de a te perfecţiona pentru a reuşi?

Educația primită în sistemul de învățământ este o parte fundamentală în dezvoltarea noastră ca indivizi. În cazul meu nu a fost suficientă, mereu am avut de învățat ceva nou pentru a fi informat și a avea suficiente cunoștințe. De exemplu, în prezent, mereu trebuie să citesc diverse legi, tratate, proiecte pentru a mă descurca și la locul de muncă și în Consiliul Local al Primăriei municipiului Buzău. Dacă mă opream doar la informațiile primite în școli, nu ajungeam în acest punct al vieții mele. Dorința și ambiția personală de a reuși m-au împins să cercetez, să mă informez, să învăț lucruri cu totul diferite de ce am studiat în școală. Totodată am considerat că este foarte important să ai în preajmă oameni de la care ai ce învăța. Experiența și sfaturile unor astfel de persoane pot reprezenta un model bun de urmat.

Care este persoana care te-a influenţat influenţat în ascensiunea ta şi cum a făcut-o?

Ar fi nedrept să spun că doar o singură persoană m-a influențat în ascensiunea mea. Ar fi nedrept față de toate celelalte. Fiecare persoană cu care am interacționat și am avut o relație mai apropiată, și-a pus, într-un fel sau altul, amprenta asupra vieții mele. În facultate am cunoscut profesori remarcabili. Pe mulți dintre ei îi privesc cu mândrie la televizor știind că am avut ocazia să le fiu elev. De la mama am învățat ce înseamnă să muncești și să lupți. De la soție am învățat ce înseamnă să fii dedicat și conștiincios. De la prieteni am învățat să nu îmi pun bariere, căci ele nu există.

Care a fost momentul în care ai realizat că eşti pe drumul tău, pe drumul cel bun?

Am simțit că sunt pe drumul cel bun când am fost propus pe un loc eligibil pentru funcția de consilier local. Am știut că potențialul meu a fost remarcat, că ideile și munca mea au contat și că toate sacrificiile pe care le-am făcut nu au fost în zadar.
Am realizat că sunt pe drumul meu, pe drumul pe care mi-l doream, când am depus, emoționat, jurâmântul în calitate de consilier. Asta era ce voiam să fac, asta continui să fac și acum.

Cât de mult contează să ai un plan, realizat din timp pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti?

Pentru mine este foarte important să am un plan și să îmi pun obiective de atins. Satisfacția când bifez că am rezolvat un punct dintr-un plan este imensă și mă motivează să trec la următoarele etape.
Obișnuiesc, încă din timpul liceului, să îmi fac un plan în care trec cum mi-ar plăcea să arate viața mea în viitor și modalități, soluții pentru a ajunge unde îmi doresc. Îmi aduc aminte că la terminarea facultății mi-am trecut pe listă obiectivele pentru care aveam să lupt în următorii cinci ani. Printre ele s-au numărat multe ambiții profesionionale, întemeierea unei familii și achiziționarea unei locuințe. Am crezut în aceste obiective și am luptat pentru ele. La “expirarea” celor cinci ani, am constatat cu bucurie și satisfacție că am reușit ce mi-am propus.
De asemenea, un plan este o bună și eficientă metodă de a-mi concentra ideile și de a urmări progresul până la îndeplinirea celor propuse. Având mereu un plan bine pus la punct, mi-a oferit posibilitatea să sesizez “abaterile” și să le corectez înainte ca acestea să producă efecte nedorite.

Care ar fi sfaturile pe care le-ai da noii generaţii?

Noua generație trebuie să fie, în primul rând, conștientă de oportunitățile de care beneficiază. Este cea mai conectată, educată și sofisticată generație din punct de vedere tehnologic. Noi, cei născuți în jurul anilor ’90, obișnuiam să mergem la bibliotecă sau să împrumutăm cărți între noi. Personal, mi-a fost foarte dificilă alegerea unei facultăți pentru că nu aveam de unde să mă informez. Acum există tot felul de persoane ce se strâng pe grupurile din rețelele de socializare unde își povestec experiențele și cu care poți interacționa și afla ce anume te interesează. În același timp, tinerii trebuie să fie foarte vigilenți la sursele de informare și modelele pe care și le aleg.
Tinerii trebuie să fie extrem de atenți atunci când aleg facultatea, să țină cont de ce le place să facă și de ce sunt pasionați ca, după terminarea studiilor, locul de muncă să fie unul potrivit. Ar trebui să știe că atunci când își aleg specilalizarea, aceasta trebuie să fie una de viitor, să existe și peste 10-20-30 de ani. Trebuie să muncească, să dea dovadă de seriozitate, să caute mereu noi modalități de dezvoltare personală, să nu se limiteze, să fie deschiși, să fie curioși. Cred că cel mai important sfat pe care l-aș lansa către noua generație ar fi, ca și în cazul nostru, să aibă grijă la anturaj. Să se înconjoare numai de persoane de la care au ce învăța. Nu trebuie să existe frica de eșec. Totuși, în caz de eșec, acesta trebuie analizat și descoperit unde s-a procedat greșit și ce poate fi făcut pentru a îndrepta situația. Trebuie privit ca pe o lecție, ca pe o motivație și ambiție de a merge mai departe spre reușită.

Ce aşteptări profesionale ai de la tine în următoarea perioadă?

Pentru următoarea perioadă am câteva idei de proiecte noi pe care vreau să le propun spre aprobare în Consiliul Local al municipiului Buzău. Lucrez la ele, am început să mă documentez temeinic pentru a le finaliza și sper să fie primite bine de cetățenii buzoieni. Îmi propun să rămân conectat la viața cotidiană și să ajut cu tot ce stă în puterile și priceperea mea pentru un trai mai bun pentru locuitorii municipiului Buzău. De asemenea, țintesc cât mai sus și în ceea ce privește actualul loc de muncă.

Cariera influenţează viaţa de familie?

În cazul meu, cariera nu a influențat negativ viața de familie. Într-adevăr, sacrificii au fost făcute de ambele părți, și a mea și a soției și sunt convins că vor mai urma multe altele. Important este să ai lângă tine persoana potrivită care să te înțeleagă, să te susțină, să te încurajeze și chiar să te motiveze. Sunt o persoană familistă, întotdeauna interesele mele personale se vor armoniza cu cele familiale.

Care este visul tău?

Vorbind la modul general, ca orice tânăr visez să schimb lumea și să îmi fac vocea auzită. Visez la o lume cu oportunități și șanse egale pentru toată lumea. Visul meu este să nu mă opresc din ascensiunea pe plan profesional. Pentru asta muncesc zilnic și știu că voi ajunge unde îmi doresc. Nu am renunțat niciodată să îmi doresc mai mult de la mine, chiar dacă în prezent mă declar un om mulțumit de ce a ajuns.

Cum te-ai descrie în trei cuvinte?

Ambițios, muncitor, sociabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here